Rss

Wednesday 3 April 2013

OCD

- Na es hogy van a skizofreniank? - kerdezte a pszichiater ma. 
Hat ize, az igy sehogy, de most hogy rakerdezett, mintha valaki kukkolna abbol az ablakbol. Szoval nem hallok hangokat? Haaaat, tudok hangokat hallani, ha akarok, pl. ha valakire gondolok, aki hianyzik, akkor altalaban magatol felidezodik a hangja, es hallom ahogy beszel hozzam, de idegen hangok nem sugdosnak a fulembe, plane nem olyanokat, hogy tegyek meg ezt-azt. Pedig neha hasznos lenne, mert folyton elfelejtek takaritani. Szoval megegyeztunk, hogy bipolaris vagyok, gyorsan at is futotta a gepen az anyagomat, mert lathatoan nem belolem keszult.

Elmeseltem, hogy fokozott stresszben van mostanaban reszben, mert ember kiidegel (rola majd kesobb), par dolgot elmondtam, es megerositett, hogy teljesen erthetoen vagyok duhos, ez nem azert van, mert mostanaban nem szedem a gyogyszereimet anyagi es dieatas okokbol. Meg szedtem oket, amikor mar kezdett nagyon idegesiteni a kis tarsacskam, szoval nem sokat segitettek ezen a probleman. 

A stressztol kevesebbet alszom, mert fel van huzva az agyam, igy alig tudok elaludni, ha megis, akkor mindenre felebredek (pl. emberre, de ora nem nehez, amilyen hangos), aztan nehezen alszom vissza, koran reggel meg mar keles. A kialvatlansag meg csak noveli a stresszt. Es hogy mi van meg? Hat a stressztol elojott az, ami gyerekkoromban volt, bar meg nem olyan erosen.

10-12 eves voltam, mikor hulye maniaim voltak. Ha balra fordultam, akkor felemasnak ereztem magam, szoval jobbra kellett fordulnom, nade bal oldalon meg mindig volt dolgom, szoval visszafordultam, de akkor megint felemas voltam, igy megint jobbra, szoval ott oszcillaltam jo sokaig, mire tortent valami. Mindent 4x kellett megcsinalnom, mert az a kedvenc szamom, de ez sok problemat okozott, mivel paros szam. Igy ha valamit ki kellett nyitnom, akkor a vegen becsuktam, es kezdodott minden elolrol. Szoval atvaltottam az 5re, mert akkor be is tudtam egyszer fejezni a tevekenysegemet. Boltokban mindig rendezgetni kellett a kosarakat, mert a pultokon szanaszet hagytak az emberek, az meg milyen mar. De mivel mar gyerekkent is roppant logikus voltam, egy napon elszakadt a cerna, mert lattam, hogy kurva sok idomet elveszi ez a dolog, es nagyon megduhodtem magamra, es szerencsere a duhom es a logikam erosebb volt a kenyszernel, hogy megtegyek dolgokat, igy leszoktattam magam. A bevasarlokosaras dolog megmaradt, meg hogy minden poharat/bogret 3x kell eloblitenem, es par rituale, ami szinten nem okozott idopazarlast. Pl. hogy megszamolom a lepcsoket, meg ilyenek.

Mikor inszomnias voltam, akkor megint elojott kicsit. Elkezdtem keresztszemeset himezni. Ezzel addig nem volt gond, amig be nem fejeztem a napi adagomat. Aztan kezdodott a remalom. Mert ki KELLETT szamolnom, hogy hany db keresztet himeztem, ez hany %a az egesznek, aztan jottek szinek szerint, pl. ma himeztem 250 keresztet, ez az egesznek a 5%a volt, ebbol 47 volt kek, ez a keknek a 17%a, az egesznek meg a 1.5% (most csak hasamra csapok szamok teren, bar meg van a kesztetes, hogy kiszamoljam:), aztan ha meg voltak a szamok, akkor ossze kellett hasonlitanom az elozo napommal, es utana az addigi atlagommal. Igy 2 oras himzes utan tovabbi ket orat szamolgattam. Aztan eszbekaptam, hogy ez igy nem franko, es abbahagytam.

Szoval elegge el tudjak cseszni az ember napjait a foloslegesen csinalt dolgok.

Na, ezek kezdenek visszajonnek. Egyelore idot meg nem nagyon pazarlok. Csak megrogzott dolgaim vannak. Nem eszem meg a szendvicset, ha nem a jobb oldalt van a nyitott fele. Ez nem nagy ugy, hat megcserelem a szendvicset (nem, fejjel lefele sem jo!). Kezdek a jol szervezettbol tulszervezette valni, amikor tobb idot toltesz a dolgok megtervezesevel, mint magaval a dologgal. Pl. egy bevasarlas, vagy csak hogy mit csinalsz aznap. Na es egyelore csak melohelyen, de mindennek ugyanott kell lennie, mindig. Szoval amikor valaki a hutoben megcserel valamit, nem ugyanoda teszi vissza, az ugy felbassza az agyamat, hogy legszivesebben orditoznek, es a labossal csapnam fejbe az illetot, es vagy 3-4 orara elrontja a kedvemet. Mivel kesobb ugyis jon valaki, aki elker valamit, es nem ugyanoda teszi vissza  es nem ugyanolyan allapotban (ergo ami tiszta volt, azt koszosan hagyja), igy aztan neha az egesz napom el van baszva. Az egy dolog, hogy valahol igazam van, ha valaki hasznal valamit, rakja mar vissza szepen ugy ahogy volt, oda ahol volt, de en tenyleg ugy felduhitem magam, hogy csapkodnek meg uvoltenek, csak vissza fogom magam, mert tudom hogy hulyeseg. Egyelore. 

Na es akkor ember meg szoba se kerult, aki enelkul is az idegeimen tancol, es akkor jon a hulyebbnel hulyebb dolgaival. A kulonbseg az, hogy o tudja, hogy bizonyos dolgok idegesitenek, es ennek tudataban nem veszi oket figyelembe. Es meg is talaltam amugy, hogy miert basztam fel az agyam ennyire a penz dolgon: "Its sufferers commonly share personality traits such as high attention to detail, avoidance of risk, careful planning, exaggerated sense of responsibility and a tendency to take time in making decisions" Itt megint csak az van, hogy igazam van, csak epp extrem modon elem meg a dolgot, amit a penzzel muvel, azt en ugy elem meg, mintha eletveszelybe sodorna a cselekedeteivel. Ez persze nem mentseg, Ettol meg idiota marad.

Szoval most az van, hogy varom a levelet, hogy mehessek specialistahoz terapiara. A gondot az jelenti, hogy ha egyutt bipolaris es ocd-s az ember, az kicsit megnehezeti a kezeles gyogyszeres reszet. Hat ez van, meg tobb is, de arrol kesobb :)

7 comments:

mariann said...

Azon akadtam fenn, hogy ANYAGI es dietas okokbol.
Ugye, kapsz tax creditet? Akkor ingyenesek a gyogyszerek!
Recept kivaltasnal mikor kerdezik, hogy fizetsz-s, megmondod, hogy nem, felmutatod a tax credit-es hatarozatodat, es kesz.
En is igy kapom.
A dietas okokhoz nem tudok szolni:)

Anonymous said...

Ypszincs! Régen ezt a tünetegyüttest úgy hívták hogy hiszti :o)

Ypszi said...

Mariann, Tax creditre NEM ingyenes a gyogyszer, csak a child tax creditre. Amugy nem kapok, mert bar megigenyeltem, de jott a level, hogy visszadobtak, mert nem kaptak meg a kert adatokat, es ket honap mulva megjott a level, hogy kerik az adatokat. De most megint benyujtom, es rogton kuldom a kert adatokat, ne raboljuk egymas idejet, de attol meg nem jar a gyogyszer ingyen, a sima tax creditre nem. Ja, meg akkor, ha disabled vagy (na erre a papirra varok meg).

Ypszi said...

AnonimKarics,
felolem hivhatjuk krumplistesztanak is, ettol meg idegesito a dolog, szar vele elni, es meg akarok tole szabadulni.

mariann said...

MONDTAM, hogy en is igy kapom a gyogyszereimet, tax creditre, ingyen.
De ha nem hiszed el, nem eroltetem.

Ypszi said...

De en mar kaptam tax creditet, mas is kapott a kornyezetemben, es nem kaptunk ingyenes gyogyszerre jogosito kartyat vagy mit, azt a feheret. Es a tax credit honlapjan sincs errol info. Szoval nem ertem, hogy lehet ez. Es nem talalok semmi hasznos infot errol :/

mariann said...

nem kell kartya, a kartyat megszuntettek valamikor a mult evekben.
mikor nekem is jart a child credit, akkor volt meg, aztan mikor megszunt, es a kartya is lejart, irtam az HM revenue-nek, hogy kerek masikat, visszairtak, hogy nem kell a kartya, a papirral, amin irjak, hogy ettol-eddig ennyi a tax credited (altalaban valamkor aprilis korul van az uj megallapitas, es egy evig ervenyes a cucc) lehet igazolni, el is fogadjak a gyogyszertarban.

Post a Comment