Rss

Wednesday 25 April 2012

Vackor sokadik elso napja, de most iskolaban


Es igen, eljott a varva vart nap, vegre mehetek suliba! Mindezt angolul! Juj. Nem voltam kicsit sem ideges. Eloszor is azon paraztam, hogy odatalaljak, mert eleg messze volt, 3 busszal tartott ket oraba az ut. Mar azt hittem rossz helyen varok, mert negyedoraval tulleptuk a talalkozasi idopontot, es kezdtem nagyon elveszettnek erezni magam, mikor megjelent Chris, aki amugy nagyon nem rossz pasi (Diego Lunara hasonlit a Dirty Dancing 2-bol) es osszeszedte a tarsasagot, majd elindultunk a suli (Capel Manor College) fele. A kozelben van amugy a Lea Valley Park, London legnagyobb zold terulete. 

A sulit az RSPB szervezte, es a tanulok onkentesnek szamitanak, ergo kifizetik majd az utazas koltseget, es oktatasi napra kapunk 4 fontos kupont, amit ebedkor le lehet vasarolni. Ertitek, engem oktatnak ingyen, es meg alljak az utazasom, meg az etetesem is. Hat igen, nem Magyarorszag. 

Eloszor egy jatek kereteben ismerkedtunk egymassal. Kapott mindenki egy papirt, tele kerdessel, pl. hogy kinek van kutyaja, vagy almafaja, ki szeret fozni, ki szokott horgaszni vagy epp biciklizni. Ki kellett tolteni nevekkel, jo moka volt. 9en voltunk tanulok osszesen, es eleg hamar megtudtuk egymas nevet. Nezzuk csak, van ket fiunk, Mo es Robert. Elobbi hust eszik, utobbinak van disztava, jobban szereti a telet, mint a nyarat, es van karoraja. Lanyok kozul a spanyol Marianak van kutyaja, a fiunak kinezo Nikki termeszt fuszernovenyeket, a fogszabalyzos Emily meg zoldseget, a kerdezoskodo Clara szeret bicajozni, a wicca-boszinak oltozott Gema zenel, Yewanderol meg igazabol semmit nem tudtam meg, de a nevet eleg volt leirni, ja igen, es en utalom a focit. Chrisen kivul volt meg egy szervezonk, Nigel, o tartotta ma ebed utan a foglalkozast.

Az ebed marha jo volt, eloszor nem tudtam hogy koltsem el a 4 fontot, szoval pizza, sultkrumpli es kave volt a menu, de legkozelebb jobban kihasznalom majd. Fogok venni palackos uditot, mert az nagyon hianyzott. Kaja utan nem a terembe mentunk vissza, hanem egy ilyen meleghaz jellegu kupolas helyre. Az egy dolog hogy az eso esett, de utkozben szinte dezsabol ontottek, raadasul oldalbol kapott minket telibe, egy masodperc alatt bugyiig elazott mindenki. Meg alsonadragig. Mivel a satorszeru epitmenyben nem volt futes, lassan szaradtunk, es vacogva figyeltunk Nigelre.

Bemutatta a dolgokat, pl hogy a magokat a "magkomposztba" ultetjuk, nem tudom a magyar nevet, lenyeg, hogy masfajta komposztot hasznalunk magok illetve mar kesz palantak ultetesehez. Eloszor ezzel jatszottunk. Szet kellett morzsolni, hogy nagyobb darabok ne legyenek benne, ezt mindenki nagyon elvezte, az egesz tarsasag boldogan lett csudig foldes. Az ember azt hinne, hogy egyszeru dolog az ultetes, fogod a foldet, belebaxod a talcaba, szorsz ra magokat, jol belenyomkodod a foldbe, aztan meglocsolod, es ennyi. De nem! 

Megtanultuk, hogyan keszitsuk el a talcankat szepen, ne legyen csomos a fold, hogyan locsoljuk meg meg a magok elott a komposztot, hogyan szorjuk ra szepen a magokat, nem egycsoportban, hanem szepen elkulonitve oket, es hogy milyen anyagot szorunk aztan ra, ami tele van tapanyaggal. Volt ido boven, szoval bemutatas utan ket talcanyi adagot csinalt mindenki, en a Cosmos nevu novenyt valasztottam, mert tetszett a szine, meg a neve is jo. Volt sikerelmenyem, remelem jovo heten is lesz. Mindennel en keszultem el leghamarabb es meg meg is dicsertek, szoval tok jo volt :)

Mikor vegeztunk es indultunk hazafele, akkor vettuk csak eszre, hogy egy paci volt mindvegig a kozelunkben. Az eso kozben elallt, vagy legalabbis nem szakadt. Amugy Chris akarhanyszor visszajott kozenk, folyton razenditett, szoval meggyanusitottuk hogy o hozza-viszi az esot magaval, tobbet ne jojjon vissza. Szegenykem amugy bicajjal volt, durvan szejjel azhatott. A tarsasag kozosen visszament a talalkozasi pontig, hat remelem fogok ra emlekezni, mert meg 5 alkalommal itt leszunk, aztan a masik 5 alkalom mar hozzam kozelebb lesz, csak egy busszal kell majd menni. 

Jo kis nap volt ez, a fazasba nagyon el lehet faradni, de jol telt, vidam tarsasagban. Meg sosem elveztem ennyire a tanulast. Amugy az a jo meg a kurzusban, hogy nem gond, ha nem ertek meg mindent, mert az egesz gyakorlati oktatas. Nem lesznek vizsgak, mert mindig ugy lesz, hogy ok megmutatjak, utana mi is megcsinaljuk, es ennyi. Ez jo, igy nem lesz vizsgadrukk sem, ami nagyon nem hianyzik:)

1 comments:

Anonymous said...

Szép hely!

Post a Comment